assortiment

Tegenbieglijnen/tegenrillijnen

Tegenbieglijnen, ook wel tegenrillijnen, rilkanalen of channels genaamd, worden gebruikt samen met stalen rillijnen om een vouwlijn aan te brengen in drukwerk of verpakkingskartons. De vouwlijn maakt het dan mogelijk om later het drukwerk makkelijk te vouwen zonder dat de vouwlijn breeklijntjes (kraakjes) vertoont. Dit kan je bijv. zien als je een velletje van 80gr/m² gewoon met de hand vouwt.

De tegenbieglijnen worden gebruikt op typo-drukpersen.

In ons gamma hebben we drie soorten:

 

De gewone tegenrillijnen worden gebruikt wanneer één enkele vouwlijn geplaatst moet worden of dat de vouwlijnen ver genoeg uit elkaar staan. A= breedte van kanaal, B is de hoogte van het kanaal

 

 

De gedecentreerde tegenbieglijnen worden gebruikt wanneer twee vouwlijnen dicht bij elkaar moeten geplaatst worden. De offcenters zijn aan één zijde versmald.

C is de breedte van het versmalde deel

 

 

De mini tegenbieglijnen worden gebruikt in combinatie met de offcenter tegenbieglijnen wanneer méér dan twee tegenbieglijnen dicht bij elkaar geplaatst dienen te worden.

C is de breedte van het versmalde deel

 

Op de onderliggende pagina's kan u de tegenbieglijnen zelf terugvinden. Het nr. van de tegenbieglijnen wordt bepaald door de dikte van het papier/karton. U kan dit bepalen door middel van volgende formule:

(Papierdikte (in mm) x 1,5) + dikte van de rillijn (in mm).

Het resultaat vergelijkt u dan met het aantal mm van de opening van de tegenrillijn (A):
Voorbeeld: (papierdikte 0,4 mm x 1,5) + dikte rillijn 0,71 mm (= 2pt) = 1,31.

Opgelet deze formule doet u een aanbeveling van welke tegenbieglijn het meest aangewezen is. Maar bepaalde kwaliteiten van papier/karton kunnen een afwijkend resultaat geven. We kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Bij twijfel mag u ons steeds vrijblijvend contacteren om meer inlichtingen in te winnen.
Dit getal leunt het dichtst aan bij 1,3 mm van de tegenrillijn nummer 2 wit.